Anasayfa

‘Zorla çalıştırma yasağı kapsamına girmektedir‘

Anayasa Mahkemesinin, belge ile ispatı mümkün zorunlu sebepler olmaksızın süresi içinde göreve başlamayanlar ile başladıktan sonra ayrılanların görev yapmadıkları gün sayısının devlet hizmeti yükümlülük süresine ilave edileceğine ilişkin kanun hükmünün iptaline ilişkin kararının gerekçesi Resmi Gazetede yayımlandı.
07 Şubat 2012 17:45 - Akşam
[-] Normal [+]
Mardin İdare Mahkemesi, Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu‘na, doktorlara zorunlu hizmet yükümlülüğü getiren 5371 sayılı Kanun‘un bazı hükümlerinin anayasaya aykırı olduğu kanısına vararak, Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Anayasa Mahkemesi, 5371 sayılı Kanun‘un 1. maddesiyle eklenen Ek Madde 4‘ün ikinci fıkrasının dördüncü ve beşinci cümlelerini iptal etti. İptal edilen düzenleme, ‘‘Belge ile ispatı mümkün zorunlu sebepler olmaksızın süresi içinde göreve başlamayanlar ile başladıktan sonra ayrılanların görev yapmadıkları gün sayısı devlet hizmeti yükümlülük süresine ilave edilir. Ancak ilave edilen süre, atama yerine göre belirlenen asıl süreden fazla olamaz‘‘ hükümlerini içeriyor.

Yüksek Mahkemenin gerekçesinde, itiraz konusu kurallarla, devlet hizmeti yükümlülüğünü yerine getirmek üzere ataması yapılan tabipler ve uzman tabiplerden, belge ile ispatı mümkün zorunlu sebepler olmaksızın süresi içinde göreve başlamayanlar ile başladıktan sonra ayrılanların görev yapmadıkları gün sayısının devlet hizmeti yükümlülük süresine ilave edileceği, ancak ilave edilen sürenin atama yerine göre belirlenen asıl süreden fazla olamayacağının öngörüldüğü belirtildi.

Tabipler ve uzman tabipler için getirilen ve vatandaşlık ödevi niteliğinde bulunan devlet hizmeti yükümlülüğünün sürelerinin, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı tarafından hazırlanan ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması ve tabibin o bölgede hizmetine ihtiyaç duyulan süre gözetilerek belirlendiği ifade edilen gerekçede, itiraz konusu kurallarda, devlet hizmeti yükümlülüğü sürelerine ilave edilecek sürelerin düzenlendiği kaydedildi.

Öngörülen sürelerin eklenme nedenini, yükümlünün belge ile ispatı mümkün zorunlu sebepler olmaksızın süresi içinde göreve başlamaması veya başladıktan

sonra yükümlülüğünü tamamlamadan ayrılmasının oluşturduğu kaydedilen gerekçede, bu durumda, göreve başlamayan veya yükümlülüğünü tamamlamadan ayrılan tabiplerin görev yapmadıkları gün sayısının, devlet hizmeti yükümlülük süresine ekleneceği belirtildi.

Kuralın, devlet hizmeti yükümlülüğüne süresinde başlamayan veya başladıktan sonra yükümlülüğünü tamamlamadan ayrılan tabiplere bir yaptırım niteliği taşıdığının görüldüğü vurgulanan gerekçede, ‘‘Devlet hizmeti yükümlülüğünün amacı gözetildiğinde, yasa koyucu tarafından bu yükümlülüğün yerine getirilmesini sağlayıcı önlemler alınması doğaldır‘‘ denildi.

Bu çerçevede, tabip ve uzman tabiplerin devlet hizmeti yükümlülüğünü tamamlamadan mesleklerini icra edemeyeceklerine ilişkin bir düzenlemeye kanunda yer verildiği ve bu kuralın iptali istemiyle yapılan başvurunun, Anayasa Mahkemesinin 16 Aralık 2010 günlü kararıyla reddedildiği hatırlatılan gerekçede, şöyle denildi:

‘‘Devlet hizmeti yükümlülüğünün süresinde yapılmasını sağlamak amacıyla getirilen bu kuralın varlığına rağmen aynı amaç doğrultusunda itiraz konusu kurallarla, tabiplerin ve uzman tabiplerin kanunda öngörülen devlet hizmeti yükümlülük sürelerinin iki katına ulaşacak sürelerle zorunlu hizmete tabi tutulabilmeleri mümkün kılınmıştır. Belge ile ispatı mümkün zorunlu sebepler olmaksızın süresi içinde göreve başlamayan veya başladıktan sonra yükümlülüğünü tamamlamadan ayrılan tabip ve uzman tabiplerin devlet hizmeti yükümlülüğüne bu kişilere yaptırım uygulanması amacıyla eklenen sürelerin, tabip ve uzman tabiplerin o bölgede hizmetlerine duyulan ihtiyaçtan ve devlet hizmeti yükümlülüğünü zorunlu kılan ülke koşullarından kaynaklanmaması nedeniyle, anayasanın 18. maddesinde yer alan ‘ülke ihtiyaçlarının zorunlu kıldığı alanlarda öngörülen vatandaşlık ödevi niteliğindeki beden ve fikir çalışmaları‘ kapsamında değerlendirilebilmesine olanak bulunmamaktadır. Bu durumda, itiraz konusu kurallar kapsamında devlet hizmeti yükümlülüğüne ilave edilen süreler, tabiplerin hizmetine duyulan ihtiyaçtan değil, tabiplere yaptırım uygulanması amacıyla getirildiğinden söz konusu ilave edilen süreler zarfında tabiplerin ve uzman tabiplerin zorunlu hizmet ile yükümlü kılınmaları, anayasanın 18. maddesinde öngörülen zorla çalıştırma yasağı kapsamına girmektedir. Zorla çalıştırma yasağının ihlal edilmesi ise anayasanın 48. maddesinin güvence altına aldığı çalışma ve sözleşme hürriyetinin özüne açık bir müdahale niteliği taşımakta ve bu hürriyetin ortadan kaldırılması sonucunu doğurmaktadır.‘‘ (AA)

Sağlık Kategorisi Diğer Haberleri

• ‘Artık ne yediğimizi bileceğiz‘
• Mideye by-pass
• Belindeki kist 32 yılına mal oldu
• Ya iki kişilik yiyor ya diyet yapıyor
• Kolon kanserine karşı bin 344 basamak!
• Parkinson hastaları egzersizle rahatlıyor
• Sağlıkçılara panik butonu
• Kadınların ‘CEP‘inde osteoporoz tehlikesi!
• ‘Bizim nazarımızda her vatandaşımızın sağlık hakkı kutsaldır‘
• Perinatal sorunlar psikiyatrik hastalıkları tetikliyor
• FGOM‘un yeni başkanı Prof. Dr. Cansun Demir oldu
• Bu bakteriler kanser sebebi
• Beyin tümörlü hastada kemoterapiye gen tedavisi
• ‘Uyuyamıyoruz‘
• Erkeklerde kısırlık, testis tümörü riskini artırıyor
• Doğal kan sulandırıcı: Rutin
• Baharda tüp bebek tedavisinde başarı artıyor!
• Yaz, Kış veya Mucize Diyet Yoktur!
• Üzerinize Sağlık…
• Sertleşme sorunu için dördüncü ilaç Türkiye‘de
‘Kök hücre nakli‘ felçli hastalara umut olacak
Kocaeli Üniversitesi Kök Hücre ve Gen Tedavileri Araştırma ve Uygulama Merkezi‘nde (KOGEM) görevli bilim adamları, omuriliğinde deneysel hasar oluşturulan felçli fareyi kök hücre tedavisinin 28. gününde yürütmeyi başardı.
Sahte ilaç tiryakileri hasta etti
Sigarayı bırakmak isteyen kabız oldu!
Hepatit B hastalarına internetten ‘el ele‘ hizmet
İnternet üzerinden hizmet verilmeye başlanan ‘‘Hepatit B İçin Hastalar ve Sağlık Çalışanları El Ele‘‘ (PATH B) programıyla, tedavide karşılaşacakları sorunları aşabilmeleri için hastaların bilgilendirilmesi amaçlanıyor.
Doğal Viagra: Nar suyu
Edinburgh‘daki Queen Margaret Üniversitesi‘nin yaptığı araştırma nar suyunun Viagra etkisi yaptığını ortaya koydu.
Koyuncu anısına özel tişört
Akciğer kanseri nedeniyle genç yaşta aramızdan ayrılan sanatçı Kazım Koyuncu‘nun anısına geliri kanser hastalarına bağışlanmak üzere bir tişört tasarlandı.
Doğru yiyecekle set çek
Tükettiğimiz yiyeceklerin vücutta aşığı yağlanmaya yol açmasını önlemek elimizde.
Depresyonda kalp krizi riski 14 kat fazla!
DEPRESYONUN 40 yaş altı kişilerde kalp sağlığını çok daha olumsuz etkilediği ortaya çıktı.
Metalsiz, çimentosuz kalça protezi
Bilim adamları, metal içermeyen bir karışımdankalça protezi geliştirdi.
1693 kişi acil nakil bekliyor
Türkiye‘de böbrek yetmezliği bulunan 53 bin 744 kişi diyaliz tedavisi görürken bunlardan bin 693‘ü acil böbrek nakli bekliyor.
Beli incelten Mehmet Öz tarifi
ABD’de Emmy Ödüllü beslenme programı sunan Türk kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, bel bölgesini inceltmek için her ögün bir porsiyon baklagil yenmesini tavsiye etti.
Sanat galerisi gibi diş polikliniği
Sanata ilgi duyan 26 yıllık İranlı diş hekimi Yakup Kasımoğlu, tablo ve fotoğraflarla adeta sanat galerisine çevirdiği Taksim‘deki polikliniğinde hastalarına hizmet veriyor.
Kalbinizi korumak için 10 altın kural
Uzmanlar kalbi korumak için yapılması gerekenleri sıraladı
Yazın en çok buna dikkat edin
Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Taflan Salepçi, yaz güneşinin kanser riskini arttırdığını, bu nedenle vatandaşların bu konuda mutlaka önlem alması gerektiğini belirtti.
9 günlük bebeğe kritik beyin ameliyatı
Burak bebek dünyaya beyninde “elma” büyüklüğünde dev bir tümörle geldi. Doktorlar, “Tedavi edilemez” dedi ve sadece birkaç gün ömür biçtikleri minik bebeğin eve götürülmesini istedi. Aile boyun eğmedi ve mutlu son böyle geldi
Aldatan erkekler dikkat!
Eşini aldatan erkeklerin kalp krizi geçirme riski daha fazla...
‘Öldüğü şu ana kadar doğru değil, bunu söyleyeyim‘
Akdeniz Üniversitesi Plastik, Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.
Nefes almak gittikçe zorlaşıyor
Türkiye‘de astımın görülme sıklığı, yaşam ve çevre koşullarının değişmesine bağlı olarak giderek artmakta
Kişilik meselesi!
Kişilik insanın bedeni, göz rengi ve parmak damgası gibi değişmiyor.
Her saat başı 1 bebek uyuşturucu bağımlısı olarak dünyaya geliyor
Amerikalı bilimadamlarının yaptığı bir araştırmaya göre, ABD‘de her saat başı bir bebek uyuşturucu bağımlısı olarak dünyaya geliyor.
Hamilelere özel emniyet kemeri
İngiltere‘deki Loughborough Üniversitesi‘nden Prof. Dr. Serpil Acar, hamileliğinde yolculuk yaparken yaşadığı sorunlar nedeniyle hamilelere özel emniyet kemeri tasarladı.
 
SPOR HABERLERİ
Sakaryaspor‘da Bölükbaşı dönemi
Sakaryaspor‘da Bölükbaşı dönemi
Yılmaz Vural‘ın Sakaryaspor‘da ki görevinin yerine Murat Bölükbaşı getirildi.
Erciyes Dağı‘na ‘‘Gençlik Tırmanışı‘‘
Erciyes Dağı‘na ‘‘Gençlik Tırmanışı‘‘
‘‘30. Uluslararası Gençlik Haftası‘‘ etkinlikleri kapsamında, Erciyes Dağı‘na zirve tırmanışı düzenlenecek.
Johan Elmander‘in yerine iki aday...
Johan Elmander‘in yerine iki aday...
İsveç medyası Johan Elmander‘in sakatlığının beklenenden uzun sürmesi durumunda kadroya Alexander Gerndt ya da Marcus Berg‘in çağrılabileceğini iddia etti.
Tevez‘den Sir‘e olay sözler
Tevez‘den Sir‘e olay sözler
Premier Lig şampiyonu Manchester City‘de Carlos Tevez, Sir Alex Ferguson‘a olay çıkartacak sözlerle cevap verdi.
Tevez‘den Sir‘e olay sözler
Tevez‘den Sir‘e olay sözler
Premier Lig şampiyonu Manchester City‘de Carlos Tevez, Sir Alex Ferguson‘a olay çıkartacak sözlerle cevap verdi.
G.Saray ve F.Bahçe‘nin istediği isimde şok geli...
G.Saray ve F.Bahçe‘nin istediği isimde şok gelişme!
Galatasaray ve Fenerbahçe‘nin transfer listesinde olduğu ‘iddia edilen‘ John Guidetti‘nin futbol kariyerinin tehlikede olduğu belirtildi.
En çok Alex‘i konuştuk
En çok Alex‘i konuştuk
Futbolda geride kalan sezonun en çok konuşulan futbolcusu, Fenerbahçe‘nin Brezilyalı yıldızı Alex de Souza oldu.
F.Bahçe kupayı böyle kaldırdı!
F.Bahçe kupayı böyle kaldırdı!
Ziraat Türkiye Kupası final maçında Fenerbahçe ile Bursaspor‘u 4-0 mağlup ederek 29 yıl aranın ardından kupayı müzesine götürdü. İşte kupa anından kareler...
F.Bahçe kupayı böyle kaldırdı!
F.Bahçe kupayı böyle kaldırdı!
Ziraat Türkiye Kupası final maçında Fenerbahçe ile Bursaspor‘u 4-0 mağlup ederek 29 yıl aranın ardından kupayı müzesine götürdü. İşte kupa anından kareler...
Hava Durumu
Şehir :
Bilim & Teknoloji Haberleri
Gazeteler
Sağlık Haberleri
Bilim adamları şizofreniyi çözdü
ABD‘de bilim adamları, şizofreninin genetik haritasını çıkardı. Bu sayede etkili tedavi yöntemleri geliştirmek mümkün olacak
Sporsuz yaşam kanseri tetikliyor
Dört saygın tıbbi organizasyonun oluşturduğu bir grup, “Cancer” adlı yayın organında yayınladıkları raporda, her yıl Amerika’da ortaya çıkmakta olan yeni kanser türlerinin 1/3’ünün gelişiminde, aşırı şişmanlık (obezite) ve fiziksel aktivite eksikliğinin etkili olduğunu açıkladı.
Süt ürünlerini saklarken bunlara dikkat!
Süt ürünlerinin bozulmadan tazeliğini uzun süre koruyabilmesi için doğru hijyen ve saklama koşullarının sağlanması son derece önemli.
Sentetik şeker beyni vuruyor
Sentetik şekerin beyin faaliyetlerini olumsuz yönde etkileyebileceği belirlendi
İyi izole edilmemiş evlerde kanser riski
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Radyoloji Onkolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bahar Baltalarlı, toprak zemine oturmuş, derin çatlakların bulunduğu, iyi izole edilmemiş evlerde radon gazının seviyesi yüksek olduğu için bu tür evlerde yaşayanların akciğer kanserine yakalanma oranının daha fazla olduğunu söyledi.
‘Çocuk deyip geçmemek lazım‘
Çocuklarda yüksek tansiyon rahatsızlığının, kalp ve böbrekleri etkilediği gibi, beyin kanaması ve felce neden olabildiği bildirildi.
Kene kabusu geri döndü
Kastamonu’da bu yıl Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle son üç günde ikinci kez ölüm olayı yaşandığı belirtildi
İlk teşvik Sarıyer‘de
Sağlık Bakanlığı‘nın “2011-2015 Türkiye‘de Aşırı Tuz Tüketimi‘nin Azaltılması” programı kapsamında, Türk Böbrek Vakfı işbirliği ile gerçekleştirilen “Aşırı Tuz Kullanımının Kısıtlanması” kampanyası başladı.
Cezaevinde obeziteye karşı spor seferberliği
Sağlık Bakanlığı‘nın obeziteyle mücadele kampanyasına Malatya E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu da bir projeyle destek verdi.
Puan Durumu
 
 
O
G
B
M
AV
P
1.
GALATASARAY A.Ş.
34
23
8
3
45
77
2.
FENERBAHÇE A.Ş.
34
20
8
6
27
68
3.
TRABZONSPOR A.Ş.
34
15
11
8
21
56
4.
BEŞİKTAŞ A.Ş.
34
15
10
9
11
55
5.
ESKİŞEHİRSPOR
34
14
8
12
1
50
6.
İSTANBUL BBSK
34
14
8
12
-1
50
7.
SİVASSPOR
34
13
11
10
3
50
8.
BURSASPOR
34
13
10
11
9
49
9.
GENÇLERBİRLİĞİ
34
13
10
11
1
49
10.
GAZİANTEPSPOR
34
13
9
12
6
48
11.
KAYSERİSPOR
34
13
5
16
3
44
12.
K.D.Ç. KARABÜKSPOR
34
13
5
16
-12
44
13.
MERSİN İDMAN YURDU
34
12
6
16
-11
42
14.
ORDUSPOR
34
10
12
12
-6
42
15.
M.P. ANTALYASPOR
34
10
9
15
-10
39
16.
SAMSUNSPOR
34
9
9
16
-11
36
17.
MANİSASPOR
34
8
8
18
-21
32
18.
MKE ANKARAGÜCÜ
34
2
5
27
-55
11
Gündemdekiler
Deprem
Siyaset
Gündem Kişi
Spor
NBA
Sportmen
Magazin