Anasayfa

Nato‘nun Yeni Düşmanı

Mercedes, dünyanın en iyi arabasını yapabilmekte ama çocuk yapamamaktadır. Adil olmayan hiç bir yapı, uzun ömürlü olamaz. Tilki, ormanın en kurnaz hayvanıdır ama daima açtır!
22 Şubat 2012 11:38 - Haber7
[-] Normal [+]
NATO’nun Gelecekteki Rolü ve Türkiye İçin Anlamı”, İstanbul‘da yapılan“ Türkiye’nin NATO Üyeliği’nin 60. Yılı” toplantısında tartışıldı.

Toplantıya; Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Dışişleri Bakanlığı‘ndan Büyükelçi Osman Yavuzalp, ATA Genel Sekreteri Dr. Troels Froling, Rand Corp.‘tan Dr. Steve Larrabee, ABD Eski Azerbaycan Büyükelçisi Matthew Bryza, Galatasaray Üniversitesi‘nden Prof. Dr. Beril Dedeoğlu ve Doğu Batı Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Ömer Özkaya katıldı.

Toplantıda Ömer Özkaya‘nın yaptığı konuşmanın metni şöyle:

Dünyanın geleceği ve NATO‘nun ne yönde evrileceği, Amerika-Avrupa ilişkilerinin geleceğine bağlıdır. Aşağıdaki şu dört sebeple Avrupa‘nın geleceği yoktur ve bu sebeple Türkiye ve ABD, yüzünü Asya-Pasifik‘e çevirmiştir: 

1- Avrupa, enerji bölgeleri üzerindeki siyasi hakimiyet gücünü kaybetmektedir

2- Avrupa, hammadde bölgeleri üzerindeki siyasi hakimiyet gücünü de kaybetmektedir

3- Avrupa pazarını da kaybetmekte, pazara yeni girişler gözlenmektedir.

4- Avrupa‘nın daha temel sorunu ise şudur: Mercedes, dünyanın en iyi arabasını yapabilmekte ama çocuk yapamamaktadır.

Arap Baharı Aslında Nedir?

Arap Baharı olarak adlandırılan olayların meydana geldiği ülkelere baktığımızda da şunu görüyoruz:

1- Olayların meydana geldiği bölge, dünyanın enerji coğrafyasıdır.

2- Bölgenin mimarı İngiltere ve Fransa‘dır, ancak şimdi bu yapı değişmektedir.

3- Bölge, uluslararası su yollarını; Cebelitarık, Süveyş ve Hürmüz‘ü kontrol etmektedir.

4- Bugüne kadar kukla liderlerin elinde toplanan sermayenin, biraz daha halka yayılmasıyla bölgede yeni bir pazar ortaya çıkmaktadır. Ve yine kukla liderler vasıtasıyla Avrupa‘daki finans merkezlerine akan para, kesilmektedir.

Gürcistan‘ın İşgali

Avrupa‘nın hayali, Enerjide Rusya‘ya bağımlılıktan kurtulmak için, Kafkas ve Hazar‘ın enerjisini, Nabucco Boru Hattı‘yla, Gürcistan, Türkiye ve Balkanlar üzerinden kendi coğrafyasına taşımaktı. Rusya, Gürcistan‘ı işgal ederek bu hayali suya düşürdü.

- Peki, bu işgalle Nabucco hayali suya düşen ve Arap Baharı‘yla da Orta Doğu enerji bölgesindeki gücünü kaybeden Avrupa ne yapacak?

17 Şubat Cuma günü,  İngiltere ve Fransa, nükleer enerji santralları kurulması ve insansız uçaklar geliştirilmesi için işbirliği yapma kararı aldı.

İngiltere Başbakanı Cameron "hakiki ve derin" olacağını söylediği savunma işbirliğinin nükleer silahları da kapsayacağını ifade etti.

Yani; enerji bölgelerindeki siyasi hakimiyetini giderek kaybettiğini gören Avrupa, nükleer enerjiye yöneliyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde, nükleer santral teknolojisi ve uranyum sahaları üzerine büyük bir mücadele beklenmelidir.

Türkiye‘nin Denge Oyunu

Türkiye‘nin ilk istihbarat uydusunu önümüzdeki günlerde Çin fırlatacaktır. Türkiye‘nin doğalgaz depolama, hızlı tren ve baraj gibi yüksek bütçeli bazı projelerini de Çin finanse etmektedir.

Yani;

- AB‘ye girmek isteyen

- NATO‘ya üye

- Enerjide Rusya‘ya bağımlı

Türkiye, büyük güçler arasında bir denge oyunu oynamaya çalışmaktadır.

"Türkiye’nin kararsızlığı, Avrupa ve Çin‘in, ABD karşısında denge sağlayacak kadar güçlü olduğunu düşünmesinden kaynaklanıyor olabilir."

Türkiye, yeni dengenin oluşmasında belirleyici konumdadır.

"Ancak bu rolü oynamanın temel şartı ülke içinde tam anlamıyla egemen olmaktan geçmektedir."

Bu sebeple de, büyük güçler arasında, Türkiye‘yi kendi yanına çekme mücadelesi oldukça sert devam etmektedir. Bazı iç gelişmeler bu kapsamda ele alınmalıdır.

"Yani şu anda herkese mavi boncuk dağıtan konumundayız. Taraflardan biri gelişmeleri aleyhine yorumlarsa problemlerle karşılaşabiliriz."

10 Yılda Değişen Dengeler

1995-97 arasında, gelişen Türkiye-İsrail ilişkileri, Yunanistan, Ermenistan ve İran‘ı bir araya getirmişti.

Yunan Dışişleri Bakanlığı Türkiye Masası Şefi Andonis Murtos, "Türkiye-İsrail" adlı kitabında, gelişen Türkiye İsrail ilişkilerine karşı, Greklerle Arapların genetik akrabalıkları üzerinde arkeolojik çalışmalar bile yapılmasını istemişti.

Şimdi durum değişti.

Türkiye‘nin Balkanlarda artan nüfuzu ve İsrail‘le restleşmesi üzerine, Yunanistan ve İsrail, birbiri için can simidi oldu ve tarihte ilk kez, Yunanistan, Türkiye‘nin İran‘la ilişkilerinden rahatsız olduğunu resmen açıkladı.

İsrail-Yunanistan ikilisi, bugün, Türkiye‘nin İran, Filistin, Hamas, Hizbullah, Halit Meşal ve Ömer El Beşir‘le olan ilişkilerini ileri sürerek, Türkiye‘nin NATO üyeliğini tartışmaya açmak istemektedirler.

Türkiye-Çin-İran Ekseni, ABD‘yi Rahatsız Ediyor

NATO üyesi Türkiye‘nin Konya‘da yaptığı askeri tatbikatlara artık İsrail katılamamakta, Türkiye bir süredir Çin‘le ortak tatbikatlar yapmaktadır. Çin uçaklarının Pakistan, İran üzerinden Türkiye‘ye gelmesi, ABD‘yi oldukça rahatsız etmiştir. Bu hat, aynı zamanda Çin‘in nefes borusuna işaret etmektedir. Amerika, İran-Pakistan Boru hattından oldukça rahatsızdır. Afganistan, Çin‘e karadan gidecek boru hatlarının önünü kesmek maksadıyla işgal edilmiştir. Çin,halen enerjisinin % 80‘nini, Süveyş ve Hürmüz üzerinden sağlamaktadır.

Gücün Batı‘dan Doğu‘ya kaymasıyla ABD,  yüzünü Avrupa‘dan Asya‘ya çevirdi. Dolayısıyla ABD ve NATO; hem kuvvetlerinin konuşlandırılması, hem de hedefleri açısından oldukça önemli bir dönüşüm sürecine girecektir.

Yeni düşman Çin‘dir. Hedef, Çin‘in ve Avrupa‘nın enerji sahalarını ve enerjiye ulaşım yollarını kontrol etmektir.

Ancak bilinmesi gerekir ki; adil olmayan hiç bir yapı, uzun ömürlü olamaz.



Tilki, ormanın en kurnaz hayvanıdır ama daima açtır!

Siyaset Kategorisi Diğer Haberleri

• Cumhurbaşkanı Gül, Karzai ile görüştü
• Erdoğan, Ulusoy‘un oğluna nikah şahidi oldu
• Denemeç‘ten ‘Başkanlık‘la ilgili ‘zorunlu‘ sözler
• CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Marmaris‘te
• MHP lideri Bahçeli, Hollanda‘da
• Bakan Ergün: Uludere‘de yanlış varsa..
• Çağlayan: Adana, eski günlerine dönüyor
• Partiler Hak ve özgürlüklerde uzlaştı
• Vural: TSK açıklaması tatmin etmedi
• Erdoğan, yurda döndü
• Destici: Kırım Türkleri‘ni destekliyoruz
• Devlet Bahçeli, Hollanda‘ya gitti
• BBP‘li Destici‘den Özel‘e mesaj
• Akdağ: Keneye karşı tek tek uyarıyoruz
• NATO‘da Türkiye‘yi Gül ve heyeti temsil edecek
• Avrupa Birliği‘nden kolay vize sinyali
• Destici: Barzani’yleyse vay Türkiye’nin haline
• İdris Naim Şahin‘den çarpıcı açıklamalar
• Gül ile Erdoğan 50 dakika görüştü
• Çelik‘ten demokratikleşme ve terör çıkışı
Akdağ: Biz her gün tören istemiyoruz
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ‘‘Biz Türkiye‘yi her günü törenlerle geçen ülke olsun istemiyoruz. Bu, doğru bir şey değil‘‘ dedi.
AK Parti MYK‘dan çıkan
AK Parti en uzun MYK‘da "Başkanlık sistemi" masaya yatırdı. Geçiş sürecinde yarı başkanlık sisteminin uygulanması görüşü ağır bastı
‘43 yıllık MHP‘ye Volvo kadar ilgi gösterilmedi‘
Devlet Bahçeli geçen hafta 25 yaşındaki Volvo özel aracıyla bir açılışa katılmıştı. Bahçeli kameraların gösterdiği ilgiye sitem ederek, "43 yıllık partiye bu kadar ilgi gösterilmedi" dedi.
Aziz Yıldırım‘ın CHP‘den adaylığı için ne dedi?
Kılıçdaroğlu, Hürriyet Yazarı Yalçın Bayer’in köşesine taşıdığı “Aziz Yıldırım CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olabilir” iddiasına yanıt vermekten kaçındı.
Esed: Türkiye, Suriye fantezisi kuruyor
Rus televizyonuna konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, ülkede artan terör olaylarının Türkiye ve diğer komşularını da etkileyeceğini iddia etti
Beş bakanlıkta atama rüzgarı
Dışişleri, Kalkınma, Kültür ve Turizm, Maliye ile Milli Savunma bakanlıklarına ait atama kararları Resmi Gazete‘nin bugünkü sayısında yayımlandı.
TBMM Uzlaşma Komisyonu‘nun son gündemi
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, bugünkü toplantısında ‘‘Temel hak ve özgürlükler‘‘ ana başlığı üzerinde çalıştı.
Destici‘den Kur‘an ve tilavet kursları için uyarı
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Kur‘an ve tecvitli okuma kurslarının, geçmiş ve dünya-ahiret saadeti adına önemli olduğunu bildirdi.
AK Parti‘li Akdağ: Genel af gündeme gelebilir
AK Parti Milletvekili Abdurrahim Akdağ, barış ortamının sağlanması durumunda "genel af"ın da gündeme gelebileceğini belirtti.
Tanrıkulu‘dan engelliler için komisyon talebi
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, engellilerin yaşadığı sorunların saptanması, çözümü için etkin ve kalıcı önlemlerin alınması amacıyla Meclis‘te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.
Cemil Çiçek: ‘Anayasa ansiklopedi değildir‘
TBMM Başkanı Çiçek, resmi ziyarette bulunduğu Arnavutluk‘un başkenti Tiran‘da, EPOKA Türk Üniversitesi‘ni ziyaret etti
Yıldırım, AB için önce demiryolunu şart koştu
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım:‘AB‘ye üye olmak, Avrupa ile bütünleşmek için önce demiryollarını birleştireceğiz" dedi.
CHP‘li Sarı‘dan TBMM‘nde ekonomik brifing
CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, CHP TBMM Grubu‘nun basına kapalı bölümünde, ekonomideki gelişmelere ilişkin sunum yaptı.
BDP‘nin
BDP, yeni anayasada eşcinsel evliliğine izin verilmesini teklif etti. BDP’nin bu teklifine AK Parti, MHP ve STK’lar “ahlaksızlık” tepkisi geldi.
Binali Yıldırım‘dan zam açıklaması
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, otoyollardaki geçiş ücretlerine dair yönetmeliği "otoyollara zam yapılıyor" diye algılamanın doğru olmadığını söyledi.
Tanrıkulu: Sivilleşme diye bir şey yok!
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, ‘Sivilleşme diye bir şey yoktur‘‘ iddiasında bulundu.
Erdoğan: Kılıçdaroğlu senin kalibren ne?
Suriye‘deki krizi mezhep çatışması olarak görenlere tepki gösteren Erdoğan, Kılıçdaroğlu‘na seslenerek "Suriye yönetiminin yaptıklarına neden göz yumduğunuzu; kıvırmadan, çark etmeden mertçe çıkıp söyleyin" dedi.
IMF‘ye olan borcun kapanma tarihini açıkladı
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, IMF‘ye olan borcun, Nisan 2013 tarihine kadar biteceğini bildirdi.
BDP TBMM Grubu iptal edildi
BDP‘den yapılan açıklamada, toplantının, bugünkü grup toplantısında konuşacak olan Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak‘ın rahatsızlanması nedeniyle iptal edildiği bildirildi.
Prof. Şen‘in tutuklama tedbiri önerileri
Prof. Dr. Ersan Şen, Yargı Reformu kapsamında tutuklama tedbiri ile ilgili somut öneriler getirdi.
 
SPOR HABERLERİ
‘Biz istiyorsak; G.Saray ve Trabzonspor...‘
‘Biz istiyorsak; G.Saray ve Trabzonspor...‘
Fenerbahçe‘nin eski başkanvekili Nihat Özdemir, sarı-lacıvertli kulübün kongresinde, basın mensuplarıyla yaptığı söyleşide ilginç açıklamalarda bulundu.
G.Saray ile F.Bahçe‘nin torba hesapları
G.Saray ile F.Bahçe‘nin torba hesapları
Fransa‘da Montpellier‘nin zaferi G.Saray‘a yaradı; F.Bahçe‘yi üzdü.
Celtics konferans finaline yaklaştı!
Celtics konferans finaline yaklaştı!
NBA‘de Doğu Konferansı yarı final beşinci maçında Boston Celtics ile Philadelphia 76ers kozlarını paylaştı.
Trabzonspor‘da Güneş krizi sona erdi!
Trabzonspor‘da Güneş krizi sona erdi!
Trabzonspor‘da bir süredir devam eden Şenol Güneş krizi yapılan zirveyle tatlıya bağlandı.
Nouma‘dan ceza açıklaması
Nouma‘dan ceza açıklaması
Beşiktaş Milangaz ile Galatasaray Medical Park arasında oynanan mücadelede sahaya inerek taraftarlara üçlü çektiren Pascal Nouma konuyla ilgili bir açıklama yaptı.
Diarra için Sow modeli!
Diarra için Sow modeli!
Real Madrid‘den Lassana Diarra‘yı kadrosuna katmak isteyen Fenerbahçe‘nin, bu transfer için sponsor arayışına girdiği iddia edildi.
UEFA tehlikesi kapıda!
UEFA tehlikesi kapıda!
PFDK tarafından verilen şike cezalarının gerekçeli kararlarını inceleyecek olan UEFA’nın kişiler ile kurumları ayrılmasına şiddetle karşı çıktığı öğrenildi.
Van Persie‘ye sürpriz talip!
Van Persie‘ye sürpriz talip!
Premier Lig‘in güçlü ekiplerinden Arsenal‘in yıldız futbolcusu Robin van Persie için Juventus‘un devreye girdiği iddia edildi.
Messi seneye bu formayı giyecek!
Messi seneye bu formayı giyecek!
La Liga‘nın dev ekibi Barcelona, önümüzdeki sezon giyeceği deplasman formasını görücüye çıkardı.
Hava Durumu
Şehir :
Bilim & Teknoloji Haberleri
Gazeteler
Sağlık Haberleri
Horlama kanser habercisi mi?
Horlama ve uykuda nefes alma güçlüğü, vücudun ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasına neden olabiliyor.
Doğumhanede devrim ‘zaman‘ı
Dünya anne ve bebek ölümlerini azaltmak için büyük bir uğraş veriyor. Anında müdahale edilerek hayata döndürülebilecek birçok bebek, yenidoğan ünitesinden ve uzmanlarından uzak doğduklarından yaşamla mücadelelerini kaybedebiliyorlar.
Ağız boşluğundan tümör operasyonu
ABD Ohio State Üniversitesi Tıp Fakültesi cerrahlarından Doç. Dr. Enver Özer Marmara Üniversitesi‘nin bir kursu için geldiği Türkiye‘de iki hastanın, burnun arka tarafındaki bölgede bulunan tümörlerini endoskopiyi ve robotik cerrahiyi kullanarak ağız boşluğundan çıkardı.
‘Mükemmeliyet‘ fıtığın dostu
Bel ve boyun fıtığında ‘stres kriteri‘...
Bağırsak tıkanıklıklarına ‘ananas suyu‘ tedavisi
Cerrahi işlem gerektiren bağırsak tıkanıklığı rahatsızlıkları, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi‘nde ananas suyu ile tedavi ediliyor.
Keneye karşı aşı ve serum yolda
Erzurum’un Şenkaya İlçesi’nin Yelkıran Köyü’nde 20 günlük Derya bebeğe yapışan kene vakasının ardından önemli bir gelişme yaşandı.
Eczacı, ‘tek tıkla‘ reçeteye ulaşacak
Türkiye‘de pilot il seçilen Eskişehir‘de 24 Nisan‘da başlanılan “e-reçete” uygulamasıyla reçeteler elektronik ortamda yazılıp MEDULA sistemi üzerinden eczacılar tarafından görülüyor.
Bebeklerde erken göz kontrolü, hastalıkların önlenmesini sağlıyor
Yeni doğan bebeklerin, özellikle prematüre olanların mutlaka göz muayenesinden geçirilmesi gerektiği bildirildi.
Bilim adamları şizofreniyi çözdü
ABD‘de bilim adamları, şizofreninin genetik haritasını çıkardı. Bu sayede etkili tedavi yöntemleri geliştirmek mümkün olacak
19.05.2012
12 17 18 20 36 45
16.05.2012
12 22 28 29 33 + 11
21.05.2012
02 03 05 08 10 15 18 21 22 24 25 26 31 32 40 48 59 62 65 67 74 78
17.05.2012
01 20 35 46 49 54
Gündemdekiler
Deprem
Siyaset
Gündem Kişi
Spor
NBA
Sportmen
Magazin