Anasayfa

Şi Cinping‘in Türkiye Ziyaretinin Anlamı

Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Şi Cinping‘in Türkiye ziyareti ulusal basında geniş yer bulurken, ülkenin etkin basın organları Türkiye‘nin ekonomik gelişimi ve bölgesel gücüne vurgu yaptı.
22 Şubat 2012 13:37 - Haber7
[-] Normal [+]
Şi‘nin ziyareti basında "Çin‘in Ortadoğu bakışındaki değişimin sinyalleri" şeklinde yorumlanırken, Çin‘in eski İran Büyükelçisi Hua Liming Fınghuang TV‘de katıldığı programda "Çin için Ortadoğu‘da büyük etki gücü olan Türkiye ile ilişkileri hayati önem taşıyor" diye konuştu.

"Türkiye‘nin bölgede kilit rol üstlendiğinin altını çizen" Hua, "Türkiye ekonomik ve sosyal reformları başarıyla hayata geçirmiş bir ülke. Bununla beraber Çin‘in Türkiye ile ilişkilere önem vermesini gerektirecek sebeplerin başında Türkiye‘nin gelişen ekonomik gücü ile bölgede ve dünyada etki gücü artan başarılı dış politikasının geldiğini" ifade etti.

-"Türkiye‘nin hafife alınmaması gereken bir gücü var"-

Hua Liming, Türkiye‘nin uzun zamandır NATO üyesi ve Batı‘nın müttefiki olduğunu belirterek, "Türkiye‘nin artık bölgedeki gücü açık ve net bir şekilde hissediliyor. Arap Baharı‘nın ateşlenmesiyle beraber karışan Ortadoğu‘da kilit rol üstlenen Türkiye‘nin Çin için kesinlikle hafife alınmaması gereken bir gücü var" dedi.

Diğer yandan, Çin Haber Portalına konuşan Lancou Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Yang Şu, "Bölgede olaylar çok hızlı gelişiyor ve Türkiye, bu süreçte en etkin rolü üstlenen ülke" dedi.

Yang, "Türkiye‘nin dış politikasında ağırlığı, etki gücü her geçen gün artan Arap dünyasına yönelttiğinin görüldüğünü" söylerken, "Fakat Türkiye‘nin bölgedeki ağırlığının ne kadar devam edeceği konusunu da Çin‘in iyi okuması gerektiği kanaatindeyim" şeklinde konuştu.

Çin‘den Türkiye‘ye 2008 yılından bu yana Çin Başbakanı Vın Ciabao, Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Milli Komitesi Başkanı Cia Çinglin, Çin Komünist Partisi Polit Büro üyeleri Li Çangçun ve Hı Guoçiang gibi üst düzey ziyaretler yapıldı.

Türkiye‘den de aynı dönemde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan‘ın yanı sıra birçok bakan ve siyasi partiden yetkili Çin‘e ziyarette bulunarak mevkidaşları ile görüştü.

Türkiye‘yi son olarak, Çin‘in bir sonraki Devlet Başkanı olarak görülen Şi Cinping, Cumhurbaşkanı Gül‘ün resmi davetiyle ABD ve İrlanda ziyaretinin ardından Türkiye‘ye gelerek başta Cumhurbaşkanı Gül olmak üzere, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşmüş, beraberindeki heyetle birlikte birçok anlaşma imzalamıştı.

Çin‘in en büyük gazetelerinden olan ve ÇKP‘ye yakınlığıyla bilinen Halkın Günlüğü gazetesi, manşetten Şi Cinping‘in ziyaretini anlatan bir yazı kaleme alarak, Çin‘in Ankara Büyükelçisi Gong Şiaoşıng‘ın "Çin ve Türkiye‘nin ikili ilişkilerin gelişimine son derece önem verdiği" sözlerine yer verdi.

"Son zamanlarda daha da sıklaşan siyasi ilişkiler Türkiye ve Çin arasında karşılıklı siyasi güven ve işbirliğini geliştiriyor" denilirken, ulusal basındaki birçok gazete Türkiye‘nin son dönemdeki ekonomik gelişimine ve bölgesinde artan etkisine vurgu yapıyor.

-Çin, Türkiye‘nin stratejik öneminin farkında-

Çin‘in Türkiye‘nin stratejik öneminin farkında olduğu ifade edilirken, Çin‘in Türkiye ile önemli uluslararası ve bölgesel hususlarda da işbirliği ve koordinasyonu güçlendirmeyi ümit ettiği belirtiliyor.

Türkiye ve Çin‘in gelişen ekonomiler olarak G-20 gibi uluslararası platformlarda birlikte olduğu ve hızlı büyüyen ekonomileriyle dünyanın küresel krizlerle mücadele ettiği dönemde dünya ve bölgesel ekonomilere katkı yaptığına işaret ediliyor.

Ulusal basında Türkiye‘nin en büyük ithalat yaptığı ülkelerden birinin Çin olduğu belirtiliyor ancak Çin‘in de Türkiye‘nin de daha dengeli bir ticari ilişki kurmayı arzu ettiği ifade ediliyor.

Şi‘nin ziyaretiyle Türkiye ve Çin arasındaki stratejik işbirliği ilişkilerinin daha da derinleşeceği, "daha pragmatik ve dostça işbirliğinin" çeşitli alanlarda artarak "büyük başarılar sağlayacağı" kaydediliyor.

Hong-Kong basınında da Şi‘nin Türkiye ziyareti geniş yer alırken basının ortak yorumu, "Çin‘in Ortadoğu politikasındaki yeni rotayı belirlediği" şeklinde oldu.

Siyaset Kategorisi Diğer Haberleri

• Cumhurbaşkanı Gül, Karzai ile görüştü
• Erdoğan, Ulusoy‘un oğluna nikah şahidi oldu
• Denemeç‘ten ‘Başkanlık‘la ilgili ‘zorunlu‘ sözler
• CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Marmaris‘te
• MHP lideri Bahçeli, Hollanda‘da
• Bakan Ergün: Uludere‘de yanlış varsa..
• Çağlayan: Adana, eski günlerine dönüyor
• Partiler Hak ve özgürlüklerde uzlaştı
• Vural: TSK açıklaması tatmin etmedi
• Erdoğan, yurda döndü
• Destici: Kırım Türkleri‘ni destekliyoruz
• Devlet Bahçeli, Hollanda‘ya gitti
• BBP‘li Destici‘den Özel‘e mesaj
• Akdağ: Keneye karşı tek tek uyarıyoruz
• NATO‘da Türkiye‘yi Gül ve heyeti temsil edecek
• Avrupa Birliği‘nden kolay vize sinyali
• Destici: Barzani’yleyse vay Türkiye’nin haline
• İdris Naim Şahin‘den çarpıcı açıklamalar
• Gül ile Erdoğan 50 dakika görüştü
• Çelik‘ten demokratikleşme ve terör çıkışı
Akdağ: Biz her gün tören istemiyoruz
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ‘‘Biz Türkiye‘yi her günü törenlerle geçen ülke olsun istemiyoruz. Bu, doğru bir şey değil‘‘ dedi.
AK Parti MYK‘dan çıkan
AK Parti en uzun MYK‘da "Başkanlık sistemi" masaya yatırdı. Geçiş sürecinde yarı başkanlık sisteminin uygulanması görüşü ağır bastı
‘43 yıllık MHP‘ye Volvo kadar ilgi gösterilmedi‘
Devlet Bahçeli geçen hafta 25 yaşındaki Volvo özel aracıyla bir açılışa katılmıştı. Bahçeli kameraların gösterdiği ilgiye sitem ederek, "43 yıllık partiye bu kadar ilgi gösterilmedi" dedi.
Aziz Yıldırım‘ın CHP‘den adaylığı için ne dedi?
Kılıçdaroğlu, Hürriyet Yazarı Yalçın Bayer’in köşesine taşıdığı “Aziz Yıldırım CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olabilir” iddiasına yanıt vermekten kaçındı.
Esed: Türkiye, Suriye fantezisi kuruyor
Rus televizyonuna konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, ülkede artan terör olaylarının Türkiye ve diğer komşularını da etkileyeceğini iddia etti
Beş bakanlıkta atama rüzgarı
Dışişleri, Kalkınma, Kültür ve Turizm, Maliye ile Milli Savunma bakanlıklarına ait atama kararları Resmi Gazete‘nin bugünkü sayısında yayımlandı.
TBMM Uzlaşma Komisyonu‘nun son gündemi
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, bugünkü toplantısında ‘‘Temel hak ve özgürlükler‘‘ ana başlığı üzerinde çalıştı.
Destici‘den Kur‘an ve tilavet kursları için uyarı
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Kur‘an ve tecvitli okuma kurslarının, geçmiş ve dünya-ahiret saadeti adına önemli olduğunu bildirdi.
AK Parti‘li Akdağ: Genel af gündeme gelebilir
AK Parti Milletvekili Abdurrahim Akdağ, barış ortamının sağlanması durumunda "genel af"ın da gündeme gelebileceğini belirtti.
Tanrıkulu‘dan engelliler için komisyon talebi
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, engellilerin yaşadığı sorunların saptanması, çözümü için etkin ve kalıcı önlemlerin alınması amacıyla Meclis‘te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.
Cemil Çiçek: ‘Anayasa ansiklopedi değildir‘
TBMM Başkanı Çiçek, resmi ziyarette bulunduğu Arnavutluk‘un başkenti Tiran‘da, EPOKA Türk Üniversitesi‘ni ziyaret etti
Yıldırım, AB için önce demiryolunu şart koştu
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım:‘AB‘ye üye olmak, Avrupa ile bütünleşmek için önce demiryollarını birleştireceğiz" dedi.
CHP‘li Sarı‘dan TBMM‘nde ekonomik brifing
CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, CHP TBMM Grubu‘nun basına kapalı bölümünde, ekonomideki gelişmelere ilişkin sunum yaptı.
BDP‘nin
BDP, yeni anayasada eşcinsel evliliğine izin verilmesini teklif etti. BDP’nin bu teklifine AK Parti, MHP ve STK’lar “ahlaksızlık” tepkisi geldi.
Binali Yıldırım‘dan zam açıklaması
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, otoyollardaki geçiş ücretlerine dair yönetmeliği "otoyollara zam yapılıyor" diye algılamanın doğru olmadığını söyledi.
Tanrıkulu: Sivilleşme diye bir şey yok!
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, ‘Sivilleşme diye bir şey yoktur‘‘ iddiasında bulundu.
Erdoğan: Kılıçdaroğlu senin kalibren ne?
Suriye‘deki krizi mezhep çatışması olarak görenlere tepki gösteren Erdoğan, Kılıçdaroğlu‘na seslenerek "Suriye yönetiminin yaptıklarına neden göz yumduğunuzu; kıvırmadan, çark etmeden mertçe çıkıp söyleyin" dedi.
IMF‘ye olan borcun kapanma tarihini açıkladı
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, IMF‘ye olan borcun, Nisan 2013 tarihine kadar biteceğini bildirdi.
BDP TBMM Grubu iptal edildi
BDP‘den yapılan açıklamada, toplantının, bugünkü grup toplantısında konuşacak olan Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak‘ın rahatsızlanması nedeniyle iptal edildiği bildirildi.
Prof. Şen‘in tutuklama tedbiri önerileri
Prof. Dr. Ersan Şen, Yargı Reformu kapsamında tutuklama tedbiri ile ilgili somut öneriler getirdi.
 
SPOR HABERLERİ
‘Biz istiyorsak; G.Saray ve Trabzonspor...‘
‘Biz istiyorsak; G.Saray ve Trabzonspor...‘
Fenerbahçe‘nin eski başkanvekili Nihat Özdemir, sarı-lacıvertli kulübün kongresinde, basın mensuplarıyla yaptığı söyleşide ilginç açıklamalarda bulundu.
G.Saray ile F.Bahçe‘nin torba hesapları
G.Saray ile F.Bahçe‘nin torba hesapları
Fransa‘da Montpellier‘nin zaferi G.Saray‘a yaradı; F.Bahçe‘yi üzdü.
Celtics konferans finaline yaklaştı!
Celtics konferans finaline yaklaştı!
NBA‘de Doğu Konferansı yarı final beşinci maçında Boston Celtics ile Philadelphia 76ers kozlarını paylaştı.
Trabzonspor‘da Güneş krizi sona erdi!
Trabzonspor‘da Güneş krizi sona erdi!
Trabzonspor‘da bir süredir devam eden Şenol Güneş krizi yapılan zirveyle tatlıya bağlandı.
Nouma‘dan ceza açıklaması
Nouma‘dan ceza açıklaması
Beşiktaş Milangaz ile Galatasaray Medical Park arasında oynanan mücadelede sahaya inerek taraftarlara üçlü çektiren Pascal Nouma konuyla ilgili bir açıklama yaptı.
Diarra için Sow modeli!
Diarra için Sow modeli!
Real Madrid‘den Lassana Diarra‘yı kadrosuna katmak isteyen Fenerbahçe‘nin, bu transfer için sponsor arayışına girdiği iddia edildi.
UEFA tehlikesi kapıda!
UEFA tehlikesi kapıda!
PFDK tarafından verilen şike cezalarının gerekçeli kararlarını inceleyecek olan UEFA’nın kişiler ile kurumları ayrılmasına şiddetle karşı çıktığı öğrenildi.
Van Persie‘ye sürpriz talip!
Van Persie‘ye sürpriz talip!
Premier Lig‘in güçlü ekiplerinden Arsenal‘in yıldız futbolcusu Robin van Persie için Juventus‘un devreye girdiği iddia edildi.
Messi seneye bu formayı giyecek!
Messi seneye bu formayı giyecek!
La Liga‘nın dev ekibi Barcelona, önümüzdeki sezon giyeceği deplasman formasını görücüye çıkardı.
Hava Durumu
Şehir :
Bilim & Teknoloji Haberleri
Gazeteler
Sağlık Haberleri
Horlama kanser habercisi mi?
Horlama ve uykuda nefes alma güçlüğü, vücudun ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasına neden olabiliyor.
Doğumhanede devrim ‘zaman‘ı
Dünya anne ve bebek ölümlerini azaltmak için büyük bir uğraş veriyor. Anında müdahale edilerek hayata döndürülebilecek birçok bebek, yenidoğan ünitesinden ve uzmanlarından uzak doğduklarından yaşamla mücadelelerini kaybedebiliyorlar.
Ağız boşluğundan tümör operasyonu
ABD Ohio State Üniversitesi Tıp Fakültesi cerrahlarından Doç. Dr. Enver Özer Marmara Üniversitesi‘nin bir kursu için geldiği Türkiye‘de iki hastanın, burnun arka tarafındaki bölgede bulunan tümörlerini endoskopiyi ve robotik cerrahiyi kullanarak ağız boşluğundan çıkardı.
‘Mükemmeliyet‘ fıtığın dostu
Bel ve boyun fıtığında ‘stres kriteri‘...
Bağırsak tıkanıklıklarına ‘ananas suyu‘ tedavisi
Cerrahi işlem gerektiren bağırsak tıkanıklığı rahatsızlıkları, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi‘nde ananas suyu ile tedavi ediliyor.
Keneye karşı aşı ve serum yolda
Erzurum’un Şenkaya İlçesi’nin Yelkıran Köyü’nde 20 günlük Derya bebeğe yapışan kene vakasının ardından önemli bir gelişme yaşandı.
Eczacı, ‘tek tıkla‘ reçeteye ulaşacak
Türkiye‘de pilot il seçilen Eskişehir‘de 24 Nisan‘da başlanılan “e-reçete” uygulamasıyla reçeteler elektronik ortamda yazılıp MEDULA sistemi üzerinden eczacılar tarafından görülüyor.
Bebeklerde erken göz kontrolü, hastalıkların önlenmesini sağlıyor
Yeni doğan bebeklerin, özellikle prematüre olanların mutlaka göz muayenesinden geçirilmesi gerektiği bildirildi.
Bilim adamları şizofreniyi çözdü
ABD‘de bilim adamları, şizofreninin genetik haritasını çıkardı. Bu sayede etkili tedavi yöntemleri geliştirmek mümkün olacak
19.05.2012
12 17 18 20 36 45
16.05.2012
12 22 28 29 33 + 11
21.05.2012
02 03 05 08 10 15 18 21 22 24 25 26 31 32 40 48 59 62 65 67 74 78
17.05.2012
01 20 35 46 49 54
Gündemdekiler
Deprem
Siyaset
Gündem Kişi
Spor
NBA
Sportmen
Magazin